Pączki z przepisu Pani Zosi
Składniki: 540 g mąki, 1,5 szkl. mleka, 1 jajko, 5 żółtek, 140 g cukru pudru, pół szkl. płynnego masła, 40 g drożdży, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka octu, sól, konfitura, cukier pudel, olej.
Z połowy szklanki ciepłego mleka , łyżki mąki, łyżeczki cukru pudru i drożdży przygotuj rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 min. Jajko i żółtka utrzyj z resztą cukru pudru cukrem waniliowym i octem. Dodaj wyrośnięty rozczyn, mąkę, resztę mleka, masło i sól. Zagnieć i wyrabiaj ciasto przez 10 min. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta nabieraj porcję ciasta, rozciągnij nadając okrągły kształt, na środek nałóż odrobinę konfitury i zlep brzegi. Odłóż pączki zlepieniem do dołu, przykryj ściereczką i odczekaj, aż trochę urosną. Pączki smaż w gorącym oleju, najpierw pod przykryciem, po obróceniu na drugą stronę bez przykrycia. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Pączki z przepisu Pani Zosi
