Szpinakowa tarta w stylu włoskim
Spód: 2 szkl. mąki, 115 g masła, szczypta soli, 1/3 szkl. zimnej wody.
Nadzienie: 450 g szpinaku, 200 g ricotty, 4 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 50 g parmezanu lub innego ulubionego sera, garść ziaren słonecznika od Radix-Bis.
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy kawałeczki masła i ugniatamy do czasu, aż masa przybierze postać kruszonki. Wlewamy do masy wodę i nożem szybko mieszamy z ciastem. Następnie ciasto ugniatamy rękoma. Ciasto wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto wykładany na natłuszczoną formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy suche ziarna fasoli i pieczemy 7 min w 180 stopniach. Wyjmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min.
Szpinak myjemy i dusimy na patelni. Dodajemy starty czosnek, doprawiamy dolą i pieprzem. Wyciskamy ze szpinaku nadmiar płynów i siekamy. Słonecznik siekamy.Jajka rozbijamy i mieszamy z ricottą. Dodajemy szpinak, posiekany słonecznik i tarty ser, mieszamy. Masę wlewamy na podpieczony spód. Pieczemy 30-40 min w temp. 190 stopni.
Szpinakowa tarta w stylu włoskim
