Wrzosowy wrzesień o zapachu szarlotki, czyli leniwe weekendowe śniadanie: smoothie na ciepło oraz clafoutis z jabłkami
Clafoutisto tzw. owoce w cieśnie, a dokładnie to francuski suflet z czereśniami. To ulubiony deser francuskich mam i a w Limousin, regionie środkowej Francji, ciasto naleśnikowe rozwinęło skrzydła jako podstawa owocowego deseru clafoutis. To prosty deser pierwotnie przygotowywany sezonowo z lokalnymi małymi czereśniami. Ja przygotowałam ten deser na przedpołudniowe śniadanie z jabłkami w zdrowszej wersji.
Składniki: 1 jabłko, sok z cytryny, 2 łyżki palatynozy od Radix-Bis, 3/4 szklanki mąki żytniej od Radix-Bis, 3/4 szklanki mleka roślinnego, 3 jajka, szczypta soli, szczypta cynamonu, szczypta pdp.
Formę posmarować olejem kokosowym, wyłożyć obrane i pokrojone w plastry jabłko, posypać łyżką cukru i skropić sokiem z cytryny. W misce wymieszać jajka z resztą składników. Ciasto wylać na jabłka. Piec 15 min w temp. 200 stopni.
Smoothie na ciepło
Składniki: 1 jabłko, pół gruszki, szklanka zaparzonej zwykłej herbaty, łyżeczka macy w proszku od Radix-Bis, łyżeczka palatynozy od Radix-Bis, sok z połowy cytryny, szczypta cynamonu, kardamonu i chilli.
Obrane i oczyszczone owoce miksujemy z herbatą, macą, palatynozą i przyprawami. Można podgrzać i pić ciepłe.