Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Portfolio
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Portfolio
  • Współpraca
Ciastka

Pączkowe pierożki z nadzieniem owocowym

31 sierpnia 2018
Pączkowe pierożki z nadzieniem owocowym
fb-share-icon
Tweet


Pączkowe pierożki z nadzieniem owocowym
Składniki: 60 dkg mąki do ciast drożdżowych+ do podsypywania, 1 szklanka mleka, 4 żółtka i 1 jajko, 150 g cukru, 75 g roztopionego masła, 75 g drożdży, szczypta soli, skórka otarta z 1 cytryny
Masa: 1 kg jabłek, garść suszonych śliwek od Radix-Bis, dżem figowy od Radix-Bis.
Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Żółtka i jajko ubić z cukrem, solą na gładką masę. Do miski z mąką dodać rozczyn i wymieszać łyżką, dodać ubitą masę jajeczną, skórkę z cytryny i dalej wymieszać łyżką. Wlać masło, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie. Wyrobione ciasto w pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasiennie i pokroić w większą kostkę. Do garnka wlać 1/3 szkl. wody, dodać jabłka i pokrojone suszone śliwki. Gotować do miękkości (ok. 15 min)
Wyrośnięte ciasto przegnieść, podzielić na 4 części i wałkować podsypując mąką. Wałkujemy na grubość ok. 2- 3 mm góra- ważne. Ma to znaczenie, bo pierożki rosną. Wykrawać szklanką kółka i nadziewać masą owocową lub łyżeczką dżemu. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje. Zlepiać bardzo dokładnie pierożki tak, żeby masa się nie dostała między ciasto na brzegu. Przy zlepianiu trzeba mocno ściskać ciasto. Jeżeli nam się zdarzy, że któryś pierożek zaczyna się otwierać w czasie smażenia to go trochę przycisnąć łyżką. Kiedy skończymy lepić ostatnie pierwsze są już wyrośnięte. Trzymać je przykryte ściereczką. Smażymy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia uzupełniać. Po rozgrzaniu oleju zmniejszyć płomień na średni i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Bardzo trzeba pilnować, żeby nie spalić pierożków, ponieważ smażą się dość szybko. Osączać na papierze kuchennym.
Pierożków przeznaczonych do zamrożenia nie posypujemy cukrem pudrem

fb-share-icon
Tweet



Pasta z wędzonej makreli
KONKURS!!!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Ciastka z kawałkami czekolady
    In Ciastka
    25 czerwca 2025
  • Pity do Grilla
    In Chleby
    19 czerwca 2025
  • Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką
    In Ciasta
    19 czerwca 2025
  • Miodowe magdalenki z pistacjami
    In Ciastka
    17 czerwca 2025
  • Makaron z pieczarkami i tymiankiem
    In Makarony
    15 czerwca 2025

Archiwa

  • czerwiec 2025 (11)
  • maj 2025 (8)
  • kwiecień 2025 (15)
  • marzec 2025 (7)
  • luty 2025 (8)
  • styczeń 2025 (14)
  • grudzień 2024 (10)
  • listopad 2024 (18)
  • październik 2024 (18)
  • wrzesień 2024 (7)
  • sierpień 2024 (11)
  • lipiec 2024 (9)
  • czerwiec 2024 (9)
  • maj 2024 (11)
  • kwiecień 2024 (14)
  • marzec 2024 (14)
  • luty 2024 (10)
  • styczeń 2024 (14)
  • grudzień 2023 (10)
  • listopad 2023 (15)
  • październik 2023 (8)
  • wrzesień 2023 (15)
  • sierpień 2023 (10)
  • lipiec 2023 (8)
  • czerwiec 2023 (8)
  • maj 2023 (10)
  • kwiecień 2023 (12)
  • marzec 2023 (11)
  • luty 2023 (18)
  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.