Jajko w pomidorowej kaszy jaglanej
Składniki na 4 porcje: 80 g kaszy jaglanej od Radix-Bis, 4 pomidory, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 papryka, 8 jajek, 16 sztuk oliwek, 120g oscypka lub innego sera wędzonego, olej rzepakowy, szczypiorek, przyprawy: oregano, szczypta chili, szczypta papryki słodka, szczypta bazylii.
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Oliwki pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Przygotuj 8 kokilek. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż chwilę. Dodaj pomidory i ugotowaną kaszę jaglaną, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5-10 minut. Kokilki wysmaruj cienko olejem rzepakowym. Włóż do nich po kolei sos pomidorowy, oliwki, ser feta i wbij do każdej po jednym jajku. Piecz 12-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika jajka posyp szczypiorkiem.
Jajko w pomidorowej kaszy jaglanej
