Wegańska terrina
Składniki: 1 ugotowana albo upieczona marchewka, garść ziarenek granatu lub malin, 2 duże buraki, pęczek koperku, 2 łyżki agar od Radix-Bis, około pół litra bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki octu, kilka gałązek tymianku, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki, olej rzepakowy, cytryna
Buraki umyj i ponakłuwaj widelcem. Polej odrobiną oleju, dodaj szczyptę soli, gałązkę tymianku i zawiń w folię. Buraki piecz, aż będą miękkie, w temperaturze 200 stopni. Marchewkę i upieczone, obrane buraki pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj. Wymieszaj marchewkę, granat, buraki i koper. Bulion zagotuj, dodaj sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę, na koniec ocet i agar. Warzywa przełóż do naczynia o wymiarach 15×20 cm. Zalej gorącym bulionem i odstaw na bok do wystygnięcia. Wystudzoną terrinę włóż do lodówki, aż całkowicie się zetnie. Podawaj skropioną sokiem z cytryny albo octem.
Źródło: HelloZdrowie
Wegańska terrina
