Zupa z mogrej kapusty i gruszki
Składniki: 0,5 kg kapusty modrej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 ziemniaki fioletowe, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 małe gruszki + 1 do dekoracji, 0,7-0,9 l wywaru warzywnego, 2 łyżki śmietany/jogurtu, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku.
Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę dusimy, dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy czerwonym winem, dusimy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy do kapusty obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę gruszki, dusimy kolejne 5 minut. Podlewamy kapustę wywarem, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, gotujemy do miękkości kapusty, około 30-40 minut. Zupę miksujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i białym pieprzem.
Zupę podajemy z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym lub pieczoną ciecierzycą. Można także udekorować zupę plasterkami grillowanej gruszki.
Zupa z mogrej kapusty i gruszki
