Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej
Składniki: 200 g miękkiego masła, 190 g cukru, 3 jajka, łyżeczka cukru waniliowego, płaska łyżeczka imbiru, skórka otarta z cytryny, 250 g mąki ryżowej, łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Masła miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, imbir i skórkę cytrynową. Wciąż mieszając dodajemy porcjami mąkę. Gdy składniki się zwiążą dodajemy śmietanę i dalej wyrabiamy ręcznie. Biała ubijamy na sztywno, wykładamy na ciasto i zagniatani ręcznie do połączenia. Z ciasta odrywamy porcję, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze, lekko spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy 20 min.
Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej
