Czarny placek z białym wnętrzem
Składniki nadzienie: 250 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 łyżeczki mąki.
Serek ubijamy z cukrem. Dodajemy jajko, ekstrakt i mąkę, mieszamy do połączenia składniku, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto:3/4 szklanki kakao, 180 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej; łyżeczka mielonej kawy, 3/4 szklanki wrzątku, 3/4 szklanki mąki, łyżeczka soli, łyżeczka sody, szklanka kwaśnej śmietany, 150 g masła w temp. pokojowej, 2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka ekstraktu waniliowego, 5 jajek, mąka i tłuszcz do natłuszczenia formy.
W dużej misce łączymy kakao z czekoladą i mieloną kawą. Wlewamy wrzątek i przykrywamy. Odstawiamy na 5 min. Czekoladową mieszaniną ubijamy aż będzie gładka. Studzimy w temp. pokojowej. Gdy ostygnie mieszamy ze śmietaną. W misce mikserem ubijamy masło, cukier i wanilię przez ok. 3 min. Dodajemy po jajku cały czas mieszając. Dodajemy mąkę wymieszaną z z solą i sodą i dodajemy czekoladą mieszankę. Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie. Trochę więcej jak połowę wlewamy do natłuszczonej blachy z kominem. Delikatnie wlewamy białą masę tak by nie dotykała krawędzi blachy. Na wierzch wlewamy resztę czekoladowego ciasta.Pieczemy przez 50 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystygnięciu ciasto można polać czekoladową polewą.
Źródło: Moje gotowanie
Czarny placek z białym wnętrzem
