Truskawkowa panna cotta
Składniki: 5 łyżek śmietanki kremówki, 0,2 szklanki mleka 2%, 1,5 garści truskawego, 2 łyżki żelatyny.
Truskawki myjemy, odszypułkujemy, drobno koimy, miksujemy blednerem. 1 łyżeczkę żelatyny wsypujemy do filiżanki i zalewamy 1 łyżką zimnej wody. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy do połowy zblendowanych truskawek, przelewamy do naczynka/ foremki. Resztę musu z truskawek odstawiamy. W tym czasie 1 łyżeczkę żelatyny wsypujemy do filiżanki i zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na 5 minut. Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę. Podgrzewamy całość z 1 gwiazdką anyżu. Po podgrzaniu, wyjmujemy anyż, dodajemy żelatynę. Przelewamy na zastygniętą galaretkę z truskawek. Odstawiamy do zastygnięcia na 3 h do lodówki. Potem wykładamy deser na talerzyk i podajemy z resztką musu truskawkowego.
Truskawkowa panna cotta
