Buraczane bliny z wędzonym łososiem
Składniki: 2 buraki, kostka bulionu warzywnego, 170 ml greckiego jogurtu, 2 jajka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 14 dag mąki, sól, tłuszcz do smażenia, szklanka gęstej śmietany, 15 dag łososia wędzonego, gałązki koperku/pietruszki do dekoracji.
Buraki obieramy, zalewamy bulionem warzywnym rozpuszczonym w wodzie i gotujemy do miękkości.
Buraki osączamy, kroimy na kawałki i wraz z jogurtem miksujemy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajka ubite z sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli.
Łyżką formujemy małe porcje i wrzucamy na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powierzchni (bez tłuszczu) i smażymy małe placuszki. Obracamy, gdy małe pęcherzyki powietrza zaczną tworzyć się na powierzchni każdego z nich. Z drugiej strony smażymy najwyżej ok. 30 s i przenosimy na ruszt lub kratkę. Powtarzamy czynności, aż zużyjemy całe ciasto.
Możemy bliny przygotować dzień wcześniej i przechowywać je w szczelnym pojemniku.
Bliny serwujemy ze śmietaną, oprószonym pieprzem, na tym kładziemy plasterek łososia i dekorujemy gałązką koperku lub pietruszki.
Buraczane bliny z wędzonym łososiem
