Bezglutenowy chrupki chlebek z nasionkami
Składniki: 200g płatkó owsianych bezglutenowych, 200g kaszy gryczanej, 100g pestek słonecznika, 50g siemienia lnianego, 30g nasion chia, 50g sezamu, 1,5 szklanki ciepłej wody (350 ml), 2 szczypty soli.
Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę. Możesz też poratować się gotowym jej odpowiednikiem.W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj równo masę na grubość około 3 mm i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC (najlepiej piec z termoobiegiem) i piecz około 60 minut. Po 10 – 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika i ostrym nożem pokrój ciasto na kromeczki. Wstaw z powrotem do piekarnika. Podczas pieczenia trzykrotnie uchyl piekarnik na około 5 minut każdorazowo, by uwolnić parę wodną – chlebek będzie chrupiący. Studź na kratce.
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka tygodni.
Źródło: Nasza Kasza
Bezglutenowy chrupki chlebek z nasionkami
