Mielone wołowe w gęstym sosie grzybowo- śmietanowym
Pół cebuli, ząbek czosnku, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 400 g pieczarek, 5 ziaren jałowca, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 5 łyżek gęstej śmietany, 300 g mięsa mielonego wołowego, bułka, łyżka musztardy jałowcowej (może być sarepska), 3 łyżki oleju.
Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy masło wrzucamy cebulę z czosnkiem, szklimy. Dokładamy grzyby, listki rozmarynu, jałowiec, sól i pieprz. Smażymy około 7 minut na wolnym ogniu. Do grzybów dodajemy śmietankę. Stale mieszając podgrzewamy 2 min. Doprawiamy do smaku. Mięso wyrabiamy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą, solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy gorące na sosie grzybowym.
Mielone wołowe w gęstym sosie grzybowo- śmietanowym
