Gęsty rosół z duszonym kurczakiem
Składniki: 1 cały kurczak (ok. 1,8 kg), sól, pieprz, 3 marchewki, korzeń selera, korzeń pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, kilka suszonych grzybów, czerwona cebula, makaron, natka pietruszki.
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do dużego garnka piersią do góry. Dookoła kładziemy oczyszczone i grubo pokrojone warzywa, całą cebulę, grzyby i przyprawy. Zalewamy 2 l. wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do głębokiego talerza nakładamy najpierw kawałki kurczaka makaron, wlewamy bulion, nakładamy warzywa i jeszcze kilka kawałków mięsa, całość posypujemy natką pietruszki.
Gęsty rosół z duszonym kurczakiem
