Pasztet brokułowy z chia
Składniki: 400 g brokułów, 200 g sera feta, 3 jajka, 25 g mielonego lnu, 25 g płatków gryczanych bezglutenowych, woda, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 10 – 15 minut, aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy fetę, oddzielone żółtka, mielony len i płatki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka (można użyć miksera). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm posmarowanej olejem kokosowym i posypaną mielonym lnem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C, pieczemy ok. 50 minut.
Pasztet brokułowy z chia
