Surowe wegańskie brownie
Składniki: Po jednej szklance: dowolnych orzechów, rodzynek, suszonej żurawiny, płatków owsianych zwykłych lub górskich, pestek słonecznika, wiórków kokosowych, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 3 łyżki dowolnej gęstej konfitury (idealnie pasuje z czarnych porzeczek lub wiśni) lub zmiksowanych świeżych owoców, 3 czekolady 70% lub więcej po 100 g, syrop z agawy lub inne słodziwo, nasiona z 1 granatu, 2 łyżki kakao, listki mięty
Kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie a następnie ugotować w 1 szklance wody pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Wystudzić. Orzechy, płatki, wiórki i słonecznik zmielić na drobne okruszki; żurawinę i rodzynki namoczyć godzinę w wodzie, odcisnąc jej nadmiar i zmiksować blenderem lub malakserem. Dodać konfiturę i kakao i zmiksować. Dodać do suchych składników. Na końcu dodać zimną kaszę. 2 czekolady rozpuścić z syropem (ilość według uznania). Dodać do zmiksowanej masy i wymieszać ręcznie w misce. Dno tortownicy (średnica ok. 20 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać wierzch; trzecią czekoladę rozpuścić z syropem i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać nasionami granatu i ułożyć listki mięty. Wstawić na godzinę do zamrażalnika później przenieść do lodówki.
Źródło: www.weganon.pl
Surowe wegańskie brownie
