Indyjskie Bhaji, czyli placuszki cebulowe w wersji odchudzonej
Składniki: 1 duża cebula, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chilli (opcjonalnie), 1 łyżka świeżej kolendry, 150 g mąki z ciecierzycy, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 250 ml wody, 4 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Sos jogurtowo-miętowy: 250 ml jogurtu naturalnego bez laktozy, kilkanaście listków mięty, sok z 1 limonki, sól, pieprz
Bhaji
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i sodą. Mieszając trzepaczką stopniowo dolewaj wody i odstaw na 10 minut. W tym czasie posiekaj cebule w cienkie półplasterki. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i dodaj cebulę z kminkiem, kurkumą i chilli. Smaż ok. 6 minut aż cebula zmięknie, na koniec dodając posiekaną kolendrę. Przesyp cebulę z dodatkami do przygotowanej mąki i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzany olej nakładaj łyżką gotową mieszankę i smaż na średnim ogniu obustronnie na rumiano (ok. 2–3 minut z każdej strony).
Sos jogurtowo-miętowy
Wymieszaj jogurt z sokiem z limonki, z grubsza porwaną miętą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Placuszki mają przyjemny słodko-orzechowy smak.
Indyjskie Bhaji, czyli placuszki cebulowe w wersji odchudzonej
