Babka pomarańczowa
Składniki: 5 jajek, 200 g cukru, 500 g mąki, 100 ml soku z pomarańczy, 150 ml jasnego piwa, 250 ml oleju, skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka mielonego kardamonu, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gorzkiego kakao.
lukier: 100 g cukru pudru, około 3 łyżki soku z pomarańczy, ewentualnie skórka otarta z pomarańczy.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Sok pomarańczowy zmieszaj z piwem. Dodawaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z olejem i sokiem z piwem. Odlej mniej więcej ⅓ ciasta i dodaj do niego kakao – wymieszaj. Przygotuj dużą formę do babki – wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Wlej połowę białego ciasta, nałóż łyżką połowę czekoladowego ciasta, nałóż na wierzch połowę pozostałego białego ciasta. Wyłóż resztę czekoladowego ciasta i przykryj pozostałym białym ciastem. Piecz w 160 stopniach (piekłam w 150 na termoobiegu) przez około godzinę – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź i wyjmij z foremki. Ciasto posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z pomarańczy.
Źródło: www.http://wypiekibeaty.com.pl
Babka pomarańczowa
