Awokado faszerowane ciecierzycą i pomidorami
2 awokado dojrzałe i duże, 3 duże pomidory (jeśli nie ma sezonu można użyć 1 puszkę pomidorów), 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
parę listków bazylii i pietruszki, szczypta soli, 1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Przenieś pomidory na rozgrzaną patelnię. Trzymaj na małym ogniu. Dodaj ugotowaną cieciorkę. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dopraw solą. Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu, aż duże kawałki pomidorów się rozpadną, a sos zgęstnieje. Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę. Przy pomocy łyżeczki powiększ dziurkę po pestce. Resztę awokado użyj do koktajlu lub zjedz. Obficie faszeruj każdą połową. Grilluj przez około 15-20 minut. (przykryj awokado kawałkiem folii) lub piecz w 170 stopniach przez również około 15-20 minut.
Awokado faszerowane ciecierzycą i pomidorami
