Ciasto Rafaello
Biszkopt: 8 jajek, 300 g. mąki tortowej, 300g mąki ziemniaczanej, 600g cukru, 10 łyżek wody, proszek do pieczenia, sok z cytryny.
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąki i proszek do pieczenia i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać na prostokątną blachę. Piec 35 min w temp. 180 stopni.
Masa: 2 tabliczki białej czekolady, 1 l śmietany 30 %, 2 opakowania wiórek kokosowych (duże opakowania)
Czekoladę rozpuścić z 2 łyżkami mleka odstawić do przestudzenia, śmietanę ubić na sztywno. Następnie delikatnie połączyć z przestudzoną czekolada, na koniec wsypać wiórka i wszystko delikatnie wymieszać
na 1 biszkopt wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim biszkoptem. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i posypać wiórkami.
Ciasto Rafaello
