Zupa krem z opiekanych warzyw z pulpetami
Skłądniki: 300g mięsa mielonego cielęcego lub z indyka, 1 jajko, 1 mały bakłażan lub cukinia, 2 pomidory, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz
Warzywa umyć. Bakłażany/cukinię nakłuć widelcem. Wszystkie warzywa przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec warzywa ok. 30 minut. W tym czasie zagotować 0,7 litra wody z przyprawami. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawić. Uformować małe kuleczki i wrzucić na wrzątek. Warzywa wyjąć z piekarnika. Ostudzić i obrać, z papryki usunąć gniazdo nasienne. Obrane warzywa zmiksować. Dodać do bulionu z pulpecikami. Przyprawić oregano oraz solą i pieprzem.
Zupa krem z opiekanych warzyw z pulpetami
