Chrupiący kurczak
SKładniki: ząbek czosnku, 6 -8 krakersów, 25g masła, 4 gałązki natki pietruszki, sól, pieprz, 2 czubate łyżki mąki, 1 jajko, 2 filety z kurczaka, oliwa.
Czosnek obierz, zetrzyj skórkę z cytryny. Do robota kuchennego wrzuć krakersy, masło, czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz. Zmiksuj wszytskie składniki na drobne okruszki a następnie przełóż ja na talerz. Na drugi talerz wsyp mąke. Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj. Każdy filet przekrój na pół i rozbij tłuczkiem. Mięso obtocz w mące, potem w jajku a na koniec w krakersowej panierce. Filety można upiec w piekarniku w temperaturze 180 stoponi przez 15 min. lub usmazyć.
Krakersowe fileciki świetnie smakują z sałatką ze świeżych warzyw i gotowanymi ziemniaczkami.
Źródło: J Oliver „Każdy może gotować”
Chrupiący kurczak
