Glazurowany łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką
100 g łososia, garść liści szpinaku, 1 marchewka
Marynata: 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki musztardy Dijon, 1 cm startego imbiru.
Dressing: pół łyżeczki startego imbiru, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka tahini
Z filetu usuń ości. Połącz w misce składniki marynaty i polej nią rybę. Przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw na minimum 30 min. do zamarynowania. Aby przygotować dressing ubij wszystkie składniki i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na talerzu ułóż liście szpinaku a na nich plastry marchewki (można użyć rzodkiewki). Wyjmij łososia z marynaty i połóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia. piecz w piekarniki przez 6-10 min smarując tłuszczem do 2 min. Umieść filet na środku talerza i skrop całość dressingiem z imbiru i tahini.
Glazurowany łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką
