Grzyby leśne to smak polskiej kuchni. Ich wyrazistość sprawa, że dania są wyjątkowe. Grzyby leśne – świeże, mrożone a przede wszystkim suszone najczęściej jemy jesienią i zimą. A w święta są istotą świątecznych posiłków.
Składniki: 1 szkl. suszonych grzybów, ok. 200 g grzybów leśnych (mogą być mrożone), garść mrożonej włoszczyzny, ok. 3 l. wody, 3 listki liścia laurowego, kilka kuleczek ziela angielskiego, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz do smaku, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki śmietanki 18%, makaron.
Grzyby suszone zalej wrzątkiem – wlej tyle wody, aby przykryły grzyby, przykryj je i odstaw na noc. Do garnka wlej wodę, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, proszek z czarnego czosnku, włoszczyznę, grzyby mrożone i suszone oraz wlej wodę, w której moczyły się grzyby. Wsyp sól i pieprz – na początek po pół łyżeczki. Zupę gotuj przez co najmniej godzinę. Większe kawałki suszonych grzybów odłów, pokrój na małe kawałki i włożyć ponownie do zupy. Zupę zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem, wsyp natkę pietruszki. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Ja z płatów lazanii wycięłam gwiazdki.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO