Ten sernik czekoladowy zrobiłam na swoje urodziny. Nie, nie miałam tortu 😉 Uwielbiam serniki, to moje ulubione ciasto, więc sernik pełnił rolę tortu 🙂
Spód: 200g kakaowych ciasteczek bebe polanych czekoladą,60 g masła.
Masa serowa: 200 ml śmietany kremówki 30%,300 g gorzkiej czekolady, 1 kg twarogu z wiaderka, 200 g cukru, 4 jaja, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Masa serowa
W rondlu z grubym dnem podgrzej śmietankę. Zdejmij ją z ognia chwilę przed tym, jak zacznie się gotować i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Nie mieszaj, zostaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw spód do podpieczenia na 12 minut. Zacznij przygotowywać masę. W misie miksera umieść twaróg, cukier i jaja. Zmiksuj nie niskich obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodaj ostudzoną czekoladę ze śmietanką, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na niskich obrotach lub ręcznie, silikonową szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż masę serową na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej (instrukcje poniżej) przez 45 minut w 170 stopniach. Zostaw sernik do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Ja sernik posypałam kakao. Możesz zrobić polewę czekoladową.