Składniki: 2 bataty, 1 brokuł, 20-30 g sera z niebieską pleśnią, 200 ml śmietanki 18%, pół łyżeczki proszku z czarnego czosnku, sól i pieprz do smaku, natka pietruszka.
Bataty umyj i upiecz – ok. 30 min w temp. 200 stopni. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Do garnka wlej śmietanę, dodać ser pokrojony na mniejsze części. Gotuj na małym ogniu, aż ser całkowicie się roztopi i sos się zagęści. Przyprawić do smaku proszkiem z czarnego czosnku, solą i pieprzem. Od czasu do czasu przemieszaj. Brokuł odcedź, rozdrobnij widelcem i dodaj do sosu. Dokładnie wymieszaj. Przez brokuła sos jeszcze trochę się zagęści.
Upieczone ziemniaki obierz, przekrój i podawaj z sosem. Danie posyp natką pietruszki.