Domowe aromatyczne masełko to bardzo fajny dodatek do dań z grilla i nie tylko. Wspólnie z Grill i Ogród przygotowałam kombinację trzech różnych masełek: czosnkowo-cebulowe, ziołowe i paprykowo-pomidorowe. Sprawdzą się nie tylko do posmarowania ugrillowanego pieczywa. Wykorzystasz je także do posmarowania grillowanego lub pieczonego mięsa, do usmażenia jajecznicy lub posmażenia warzyw.
Czy kiedykolwiek robiłeś masło ziołowe lub czosnkowe? Jakie są Twoje ulubione kombinacje smakowe i jak wykorzystasz takie masełko? Daj mi znać.
Masło czosnkowo-cebulowe: 1 kostka miękkiego masła, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebulki (można użyć usmażonej cebuli lub pominąć), pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku (opcjonalnie), szczypta soli, pół łyżeczki pieprzu czosnkowego lub czarnego. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszytskie składniki i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Masło ziołowe: 1 kostka miękkiego masła, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, szczypta pieprzu, 2 łyżki ziół świeżych lub suszonych: oregano, cząber, natka pietruszki, bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, koperek. Wymieszaj wszytskie składniki.
Masło paprykowo-pomidorowe: kostka miękkiego masła, po szczypcie soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, czerwonej czubricy, pokrojone suszone pomidory. Wymieszaj wszytskie składniki.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.
Prażona cebulka, czerwona czubrica, sól pikantna, sól ziołowa, sól cebulowa, pieprz ziołowy od Radix-Bis.