Ten zielony omlet jest bogaty w białko i zdrowe tłuszcze i można go zrobić w 10 minut. To doskonałe, zdrowe śniadanie, lunch lub kolacja.
Składniki: 30g szpinak, garść szczypiorku, garść pietruszki, 30 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 25 g prażonych orzeszków pinii, 50 g pokruszonego sera feta, pomidor, sól, pieprz, duża szczypta zielonej czubricy, pasta z czarnego czosnku.
Umieść szpinak, szczypiorek, pietruszkę i mleko w robocie kuchennym i miksuj, aż będą gładkie (w połowie procesu może być konieczne zeskrobanie zieleniny szpatułką). Dodaj jajka i czubricę i ponownie zmiksuj do połączenia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i wlej zieloną masę jajeczną. Przechyl patelnię, aż mieszanina całkowicie pokryje podstawę. Smaż przez 2 minuty, aż zetknie się pod spód, a następnie posmaruj pastą z czarnego czosnku, połóż pokrojone pomidory, orzeszki pinii i ser. Złóż omlet na pół i smaż pod przykryciem przez kolejne 2 minuty.
Pasta z czarnego czosnku od Czarny czosnek bio. Sól morska, pieprz ziołowy, orzeszki pinii, czubrica zielona od Radix-Bis.
W młodości często podobny omlet wykonywałem, z tą różnicą, iż jedynym zielonym surowcem było ziele Alium schoeneprasum.