Nastał czas na zielone warzywa, zatem zielone przysmaki można jeść z prawdziwą przyjemnością i bez ograniczeń. Zielone warzywa mają duże właściwości zdrowotne. Zawdzięczają chlorofil, który powstaje w procesie fotosyntezy. Chlorofil ma właściwości oczyszczające organizm, głównie układ trawienny i limfatyczny. Chlorofil ma podobną budowę do hemoglobiny, jest źródłem magnezu i żelaza. Zielone warzywa strączkowe bogate są w białko i błonnik – dlatego też to doskonałe warzywo dla wegetarian. Moja propozycja na bezmięsny obiad to kasza gryczana z komosą i zielonymi warzywami: fasolką szparagową, bobem i groszkiem. W tym daniu jest wszystko co uwielbiam.
Składniki: 60 g kaszy gryczanej, 80 g komosy ryżowej, ok. 150 g fasolki szparagowej, 150 g bobu, 100 g groszku, sól, pieprz, oliwa z oliwek, natka pietruszki.
Fasolkę, bób, kaszę gryczaną i komosę ugotuj. Jeśli używasz mrożonego groszku to również ugotuj. Świeży groszek obierz. Natkę pietruszki posiekaj. Ugotowany bób obierz. W misce wymieszaj wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem.
Całość to ok 580 kcal; 8 g tłuszczu, 12 g węglowodanów; 6 g błonnika; 6 g białka
Komosa ryżowa, kasza gryczana, sól ziołowa od Radix-Bis.