Owocowe królowe sezonu – śliwki
Węgierkami zajadał się Mikołaj Rej, a na zakończenie obiadów czwartkowych Stanisław August Poniatowski nakazał podawać je na porcelanowym talerzyku po 3 sztuki dla gościa.
Puszysty placem ze śliwkami
Składniki: 60 g bardzo miękkiego masła, 2 jajka, 3/4 szkl. cukru pudru, 1/4 oliwy, sok z pół cytryny, pół szkl. mleka, 1 i 1/4 szkl. mąki, łyżeczka pdp, pół łyżeczki soli, 300 g śliwek.
Formę 20 cm smarujemy tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 stopni.
W misce mieszamy, masło z oliwą i jajkami. dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki (usuwamy pestki). Ciasto wlewamy do blachy, na wierzch kładziemy połowę śliwek. Pieczemy przez 20 min. Wyjmujemy z piekarnika i rozkładamy resztę owoców. Pieczemy jeszcze 60 min. Ciasto studzimy w piekarniku.. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Owocowe królowe sezonu – śliwki
