Japoński napar z kaszy gryczanej – sobacha. Ta „herbatka” ma lekko cierpki i orzechowy smak pachnący dymem.
Przygotowanie na gorąco: 2 łyżeczki kaszy gryczanej od Radix-Bis zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na 10 min. 2 min przed końcem można dodać łyżeczkę zielonej herbaty.
Przygotowanie na zimno: kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Napar w razie potrzeby dosładzamy miodem lub ksylitolem od Radix-Bis.
Namoczone ziarna kaszy zjadamy lub wykorzystujemy do omletów, sałatki, zupy.
Japoński napar z kaszy gryczanej – sobacha. Ta „herbatka” ma lekko
![Japoński napar z kaszy gryczanej – sobacha. Ta „herbatka” ma lekko](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2018/02/28337554_395843797526968_1020771405294278211_o.jpg)