Pory w migdałowym sosie.
Składniki: 2 duże pory – tylko biała część, 2 plastry cytryny, sól
Sos migdałowy: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 łyżki płatków drożdżowych od Radix-Bis, 1 łyżeczka listków świeżego tymianku, 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 1/4 łyżeczki chilli, 1/2-2/3 szklanki mleka migdałowego, spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, po szczypcie soli i pieprzu,
Oraz: kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa do skropienia, prażone płatki migdałowe.
Pory w migdałowym sosie – sposób przygotowania: Pory kroimy na równe kawałki (mniej więcej 5 cm). Zagotowujemy 1 litr wody z plastrami cytryny, solimy ją, wkładamy pory. Gotujemy 10-12 minut pod przykryciem – aż pory będą całkiem miękkie i wiotkie. W tym czasie robimy sos migdałowy: wszystkie składniki (oprócz mleka i przypraw) miksujemy ręcznym blenderem na gęstą, grudkowatą pastę. Stopniowo dolewamy mleko, kończymy miksowanie, gdy sos będzie gęsty i gładki. Doprawiamy do smaku, odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Odcedzamy pory. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy kilka łyżek sosu, kładziemy pory, polewamy resztą sosu. Dekorujemy gałązkami tymianku, zapiekamy 18-20 minut – na rumiano. Gorącą zapiekankę skrapiamy kilkoma kroplami oliwy i posypujemy prażonymi płatkami migdałowym.
Źródło: Jadłomania
Pory w migdałowym sosie.
![Pory w migdałowym sosie.](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2017/08/21125805_328504087594273_2221297486828034567_o.jpg)