Polskie stir-fry z kaszą jaglaną i fasolką szparagową
Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej od Radix-Bis, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, 1 dymka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, pół białej papryki, garść szpinaku, 1 jajko, 1/2 cytryny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na żaroodpornej patelni (skillecie) lub zwykłej patelni, na oliwie i maśle zrumienić pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz ze szpinakiem. Dodać kaszę jaglaną, kurkumę i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną papryczkę i fasolkę, wymieszać. Na wierzch wbić jajko i wstawić do piekarnika na ok. 5 minut, do czasu aż białko będzie ścięte.Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Jeśli patelnia nie jest przystosowana do zapiekania w piekarniku, można zabezpieczyć jej niemetalowe elementy folią aluminiową lub przełożyć danie do żaroodpornej formy lub blaszki, ewentualnie nie zapiekać w piekarniku tylko podać z oddzielnie usmażonym jajkiem sadzonym.
Polskie stir-fry z kaszą jaglaną i fasolką szparagową
![Polskie stir-fry z kaszą jaglaną i fasolką szparagową](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2017/08/21125510_326952617749420_6807317606628443538_o.jpg)