Hummus z pieczoną papryką
Składniki: 3/4 szklanki surowej cieciorki od Radix-Bis, 3 upieczone czerwone papryki, obrane ze skóry, 5-6 łyżek pasty tahina, 3 zgniecione ząbki czosnku, sok z ok. 1- 1/2 cytryny, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, duża szczypta chilli
Ciecierzycę namoczyć ok. 24 h. Następnie ugotować w nieosolonej wodzie ok. 1 – 1 1/2 h. Wodę odlać do osobnej miseczki, a cieciorkę zalać zimną wodą. Następnie ją odcedzam. Do blendera wrzucić ugotowaną cieciorkę, upieczone papryki, pastę tahina, czosnek, słodką paprykę, chilli, sól, kumin i sok z cytryny. Zmiksować. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodać odrobinę oliwy z oliwek. Doprawić do smaku.
Hummus z pieczoną papryką
![Hummus z pieczoną papryką](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2017/08/21055015_326666584444690_614144493670646065_o.jpg)