Samosy
Składniki: 225 g mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka oleju + do głębokiego smażenia
ok. 6 łyżek ciepłej wody.
Nadzienie: 2 łyżki oleju, 2 średnie cebule, 200 g ziemniaków, 2 małe marchewki, 1 ząbek czosnku, 100 g czerwonej soczewicy od Radix-Bis, 250 g pieczarek, 75 g zielonego groszku, 2 łyżeczki mielonej kuminu, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz.
W misce wymieszać mąkę z solą, a następnie dodać łyżkę oleju i wodę. Zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, dodać nieco więcej wody. Wyrabiać ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawinąć ciasto w folię do żywności i odstawić na pół godziny.
Cebule bardzo drobno pokroić. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w malutką kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Groszek jeśli jest zamrożony – rozmrozić. Soczewicę ugotować.
Rozgrzać olej w szerokim rondlu, na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać ziemniaki i marchewkę do rondla i smażyć ok. 5 min. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać i smażyć przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z ugotowaną soczewicą; pozostawić farsz do całkowitego ostudzenia.
Podzielić ciasto na 6 równych części. Z każdej uformować kulkę, a następnie rozwałkować na kółko o średnicy 15 cm. Każde kółko przeciąć na pół. Zwilżyć przecięty brzeg jednego z półkoli, uformować stożek i zlepić zwilżone brzegi. Wypełnić stożek nadzieniem (nie do samego górnego brzegu), zwilżyć pozostały brzeg i zlepić szczelnie samosę. Wykonać w ten sam sposób wszystkie samosy. Układać je na pergaminie.
Rozgrzać olej do głębokiego smażenia do 180oC. Smażyć samosy partiami po ok. 5 min., obracając je w połowie smażenia, aż będą rumiane i chrupkie. Wyjmować na ręcznik papierowy do odsączenia. Samosy najlepiej smakują na ciepło. Podawać z sosem np. słodko-kwaśnym sosem chilli.
Samosy
![Samosy](https://kwelka-gotuje.pl/wp-content/uploads/2017/08/21015924_326317791146236_4278445638362814063_o.jpg)