Jabłkowe briszki
Składniki:
ciasto: 550 g mąki pszennej typ 650, 7 g suszonych drożdży, 70 g cukru, jajko, 260 ml mleka, 70 g masła
Farsz jabłkowy: 3jabłka, 3 łyżki masła, 3 łyżki miodu lub cukru, łyżeczka cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 3 goździki
Wykonanie: Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy z mąką i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 3-4 minut, aż ciasto je wchłonie. Wyrobione ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Przekładamy je do misy wysmarowanej masłem lub zostawiamy w misce, w której było wyrabiane. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
W tym czasie myjemy jabłka i kroimy je w kostkę (ja nie obierałam). Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Podsmażamy 3 minuty, następnie dodajemy miód i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż jabłka się skarmelizują. Masę studzimy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na placek o wymiarach ok. 30×30 cm. Wzdłuż jednego brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto jak roladę. Z utworzonego rulonu kroimy 8 bułeczek, każdą z nich przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. W tym czasie cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Upieczone brioszki studzimy na kuchennej kratce i polewamy lukrem.