Zima to czas na gęste sycące zupy. Takimi zupami są m.in. zupa grochowa. Dziś przygotowałam zupę z zielonego groszku i zielonego groszku. Ta zupa to mój zimowy comfort food 🙂 jest pyszna, zdrowa i dla całej rodzinki.
Składniki: 350 g mrożonego zielonego groszku, 200 g zielonego grochu namoczonego przez ok. 3 godz., 3 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, pół brokuła, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, oliwa do smażenia, ok. 3 i 1/2 szkl. rosołu lub wody, 4 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki zielonej czubricy, do posypania czarnuszka i proszek z czarnego czosnku (opcjonalnie).
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Wlej bulion, liście laurowe i ziele angielskie, wsyp groch i gotuj tak długo jak groch będzie półmiękki. W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa. Marchewki obierz i pokrój na pół. Seler naciowy umyj i pokrój. Brokuł umyj i podziel na różyczki. Do garnka najpierw wrzuć marchewki i czubricę. Gdy będą prawie ugotowane wrzuć pozostałe warzywa. Gotuj je do miękkości. Na koniec wrzuć mrożony groszek. i gotuj jeszcze 5 min. Z zupy wyjmij marchewki, liście laurowe i ewentualnie odrobinę groszku. Zupę zmiksuj z natką pietruszki i dopraw do smaku. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dolej wodę. Zupę podawaj z pokrojoną w plasterki marchewką, groszkiem (jeśli go odłożyłeś) oraz posyp czarnuszką i proszkiem z czarnego czosnku.
Dodatkowo zupę zajadaj z pieczywem lub grzankami.
Czarnuszka, sól morska, czubrica, pieprz ziołowy od Radix-Bis. Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.