Socca z kwiatami cukinii – bezglutenowy placek
Składniki: 1,5 szklanki mąki z komosy ryżowej (quinoa), 1,5 szklanki wody (lub nieco więcej), 5 łyżek oliwy extra vergine, 4 kwiaty cukinii, 2-3 pomidorki koktajlowe, sól, pieprz.
Do dużej miski wlej wodę, dodaj sól oraz połowę oliwy, a następnie stopniowo dodawaj – mieszając – przesianą przez sito mąkę. Gotowe ciasto powinno być gładkie (bez grudek) i nieco gęstsze od naleśnikowego – w razie potrzeby dodaj więcej wody. Wlej do ciasta pozostałą oliwę, dopraw sporą szczyptą pieprzu, przykryj i odstaw. Wstaw do piekarnika patelnię (tu: o średnicy 32 cm) lub inne naczynie do zapiekania. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
Odetnij dolną część kwiatów cukinii, a następnie rozerwij kielichy kwiatów tak, by można było rozłożyć je płasko (tak jak na zdjęciach). Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika i wlej ciasto, a następnie na jego powierzchni ułóż kwiaty cukinii. Środek placka wypełnij pomidorkami. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Źródło: facetikuchnia.com.pl
Socca z kwiatami cukinii – bezglutenowy placek
