Pyszny i szybki przepis na śniadanie. Chyba każdy kto ma cukinie w ogrodzie, wie, że jeszcze nie powiedziała koniec 😉 Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych, więc dodaję do niemal każdego dania: jajecznicy, ciasta, klopsików. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zdrowe babeczki owsiane z cukinią.
Składniki: 1 i 2/3 szklanki owsianej (można użyć pszennej lub orkiszowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta soli, 1 jajko, 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki roztopionego roślinnego np. oleju kokosowego, 1 i 1/2 szklanki startej świeżej cukinii i dokładnie odciśniętej, 1/3 szklanki płatków owsianych plus dodatkowa porcja do posypania.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. formę na muffinki posmaruj olejem lub wyłóż papierowymi foremkami. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. W osobnej misce wymieszaj jajko, miód, mleko i olej. Wlej tę mieszankę do suchej mieszanki składników i mieszaj łyżką, aż się połączą. Wymieszaj cukinię i płatki owsiane, aż się połączą. Rozłóż ciasto równomiernie na 12 foremek do pieczenia. Następnie posyp je płatkami owsianymi. Piecz przez 18-20 minut lub do momentu, gdy wykałaczka umieszczona na środku muffinki wyjdzie czysta. Babeczki można jeść na ciepło lub zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 dni, można je zamrozić.
Płatki owsiane i maka owsiana od Radix-Bis.