Polskie ciasta to tradycja i poezja. Takim ciastem jest pleśniak. Zrobiłam go pierwszy raz. Nie wiem dlaczego wcześniej nie zabrałam się za tak znakomity wypiek. Ciasto jest łatwe do wykonania i można je wypełniać różnymi nadzieniami. W mojej wersji jest z dżemem z czarnej porzeczki, który dostałam od siostry i musem z rabarbaru. Tym przepisem zaczynamy sezon na porzeczki i żegnamy się z rabarbarem.
Składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl. cukru, 5 jajek, 250 g zimnego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 400-500 g dżemu z czarnej porzeczki, szczypta soli.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, następnie dodaj pokrojone masło i posiekaj dużym nożem na „kaszkę”. Dodaj żółtka i pół szklanki cukru, szybko wyrób ciasto. Podziel je na 3 części. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Białka ubij na sztywną pianę dodając po trochu szklankę cukru.
Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasta zetrzyj na tarce warzywnej. Na blachę wyłóż jedną białą część ciasta i delikatnie ugnieć. Na cieście rozprowadź dżem porzeczkowy, a następnie kakaową część ciasta. Pianę z białek wyłóż na ciemne ciasto i posyp białą częścią ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.