Klopsiki: 450 g drobiowego mięsa mielonego, 1 jajko, 2 kawałki chleba razowego, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ziół Babci Jadzi (nie są obowiązkowe) – w misce wymieszaj mięso z jajkiem, namoczonym i odsączonych chlebem solą i pieprzem. Uformuj małe klopsiki.
Wywar i sos: 5 marchewek, 1 korzeń pietruszki, 1 cebula, kawałek selera, 1 l. wody, sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści angielskich, koperek.
Warzywa oczyść pokrój, wrzuć do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i ugotuj do miękkości. Po tym czasie wyjmij je z garnka. Do wywaru wrzuć klopsiki i gotuj ok. 15 min. Wyjmij klopsiki, oraz ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Do garnka z bulionem włóż warzywa i zmiksuj. Dopraw do smaku. Można dodać trochę śmietanki oraz – jeśli lubisz – szczyptę mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Do przygotowanego sosu wrzuć klosiki i chwile gotuj. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą, posyp koperkiem.
Sól, pieprz, zioła Babci Jadzi od Radix-Bis.