Gulasz wołowy to najlepsze, komfortowe jedzenie w zimowe dni. Po godzinach gotowania mięso staje się miękko topiące i otoczone bogatym sosem winnym. Przygotowanie dania zajmie to trochę czasu, ale obiecuję, że warto. Poza tym, że jest przepyszny. Możesz również zrobić go dzień wcześniej.
Składniki: 600 g mięsa wołowego pokrojonego w plastry, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 10 ząbków czarnego czosnku, biała część pora, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 5 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 szklanka czerwonego wina (u mnie półwytrawne), sól, pieprz, woda.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmaż mięso, odłóż na bok i posyp solą i pieprzem. Warzywa oczyść i pokrój w plasterki i podsmaż. Do warzywa włóż mięso, ząbki czarnego czosnku, ziele angielskie i liść laurowy, Wlej wino i tyle wody zakryła całość. Duś na małym ogniu do miękkości – ok. 2 godzin. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio. Kasza gryczana od Radix-Bis.
topf