Nadeszła jesień, temperatury spadły, liście zaczęły opadać i pada dużo więcej. To pora roku, aby więcej czasu poświęcić na pieczenie – przynajmniej dla mnie 😉 Dziś obchodzimy światowy dzień jabłka. To jedno z najpopularniejszych owoców. Z jabłek można zrobić tak wiele potraw! Klasyczna szarlotka, jabłecznik, desery i owsianki z jabłkami, czy dania z mięsem – możliwości są nieograniczone. Dziś zapraszam na pyszny jabłecznik.
Składniki: 2 czubate szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wódki, olejek waniliowy, ok. 750 g. musu jabłkowego.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olejek i wódkę. Połowę ciasta przelać na blachę, nałożyć mus jabłkowy i resztę ciasta. Piec 45 min, 180 stopni. Wystudzone ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszany z odrobiną wody i olejkiem rumowym).