Pieczone falafele
Składniki: 1 puszka ciecierzycy 240g, 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki soli, natka pietruszki, po 1/4 łyżeczki pieprzu, mielonego kuminu, mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, 2-3 łyżki płatków drożdżowych, olej.
Odcedzoną ciecierzycę oraz sól, cebulę , czosnek i sodę zblendować. Miksować, aż masa będzie gładka. Pod koniec dodać listki natki pietruszki oraz przyprawy. Masę wymieszać z płatkami drożdżowymi i odstawić na 30 min do lodówki. Natłuszczonymi dłońmi formować nieduże kotleciki i położyć je na blaszkę do pieczenia. Piec 20 min w temp. 220 stopni.
Przepis od Efekt Centrum Dietetyczne