Pieczona cukinia
Składniki: 4 cukinie, 2 duże ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki, kilka ząbków czarnego czosnku, sól, pieprz, oliwa, listki bazylii.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dużą blachę wyłóż folią do pieczenia. Przekrój cukinie wzdłuż i nakrój ich środki w szachownicę i ułóż na blasze skórką do dołu. Cukinie posyp solą i pieprzem, połóż plasterki czosnki i ząbki czarnego czosnku oraz listki bazylii. Całość polej oliwą. Piecz 30 -40 min., aż cukinie będą miękkie.
Tak przygotowana cukinia może być surówką do obiadu, można użyć jej do zupy cukiniowej lub dodać np. do risotto.
Ząbki czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO
Pieczona cukinia
