Cukiniowe babeczki -zdrowe słodkości również dla osób z insulioopornością
Składniki: 250 g cukinii startej na tarce o drobnych oczkach i odsączonej, 2 małe jajka, 20 ml płynnego oleju kokosowego, 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki z ciecierzycy, 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżka kakao, 250 g posiekanych orzechów, pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jajka wymieszaj z ksylitolem. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj cukinię i orzechy. Wymieszaj. Masę przełóż do papilotek i piecz 18 min.
Mi wyszło 6 babeczek.
1 babeczka to ok.: 155 kcal; 5,5 g miałka, 11,5 g tłuszczu, 11 g węglowodanów; 3 g błonnika, 26 indeks glikemiczny, 1 ładunek glikemiczny.
Cukiniowe babeczki -zdrowe słodkości również dla osób z
