Warzywne kotleciki na mące z ciecierzycy i płaskurki
Płaskurka jest odmianą pszenicy. Zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka, witaminy: A, D, E i B oraz mikroelementy, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Wysoka zawartość błonnika może wpływać także pozytywnie na pracę jelit i pomagać obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Mąka z płaskurki idealnie sprawdza się do wypieku chleba.
Składniki: 250 ml wody, 150 g mąki z ciecierzycy, 50 g mąki z płaskurki, po jednej łyżeczce czarnego czosnku w proszku, czarnuszki i curry, 2 szczypty soli morskiej, 7 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach, 80 g papryki pokrojonej w małą kosteczkę, 1 mała cebula pokrojona w kostkę, 1 łyżka oliwy.
Mąki i wodę mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy warzywa, przyprawy i oliwę. Wszystko mieszamy. Smażymy placuszki na posmarowanej oliwą patelni. Placuszki podajemy z ulubionymi warzywami. Mi najbardziej smakowały z sosem tzatzyki i ogórkiem kiszonym.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO
Mąka z ciecierzycy, mąka z płaskurki, czarnuszka, sól morska, pieprz ziołowy od Radix-Bis