Omlet z cukinią i groszkiem
Składniki: 2 jajka, 1-2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, 1 płaska łyżka mąki (u mnie owsiana), szczypta soli, pieprz do smaku, pół cukinii, garść mrożonego groszku, szczypiorek.
Na maśle podsmaż pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Warzywa przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż omlet – rozbełtaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Suchą patelnię postaw na bardzo małym ogniu, potem zwiększ płomień, rozgrzej masło (uważaj, by się nie zrumieniło), wlej masę jajeczną. Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną. Bardzo delikatnie odwróć na drugą stronę, chwilę podsmaż. Podawaj z cukinią i groszkiem.
Mąka owsiana, sól morska, pieprz ziołowy od Radix-Bis