Kalafior na ostro
Składniki: 1 główka kalafiora, 4 łyżki zmielonych ziaren ciecierzycy lub 2 kromki razowego chleba, 1 ząbek czosnku, kilka czarnych oliwek, 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli, sól, pieprz.
Kalafior podziel na różyczki i ugotuj, aż lekko zmięknie i odcedź. Jeśli użyjesz chleba to upiecz go przez 20 min w temp. 160 stopni a następnie zmiksuj w malakserze.
Na patelni podgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku oraz płatki chilli i różyczki kalafiora. Smażymy razem ok. 3 min, aż kalafior zacznie brązowieć. Dodajemy oliwki i zmieloną ciecierzycę lub chleb. Wszystko smażymy przez ok. 2 min.
Porcje: 4; kcal 201, tłuszcz 16 g.
Kalafior na ostro
