Razowe batony dyniowe, a może chlebki 😉 nieważne i tak są pyszne 😄 ja zrobiłam je na mące razowej, ale można użyć mąki owsianej lub pszennej. Wtedy batony/chlebki będą bardziej pomarańczowe i troszeczkę urosną☺
Składniki: jeden kubek purée z dyni, 3 szkl. mąki razowej typ 2000 lub mąki owsianej, pół kubka ksylitolu od Radix-Bis, jedno starte jabłko, łyżka oleju kokosowego od Radix-Bis, szczypta soli, łyżeczka cynamonu, garść słupków migdałowych od Radix-Bis lub posiekanych orzechów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody.
Do miski wrzuć szklankę purée z dyni, dodaj starte na grubych oczkach jabłko i rozpuszczony olej kokosowy. Mąkę wsyp do miski razem z proszkiem i sodą. Dodaj cynamon i całość połącz. Na koniec wmieszaj migdały lub orzechy. Piekarnik nagrzej do 180 st. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 20×28 cm. Piecz przez 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój w prostokąty lub kwadraty. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na podstawie przepisu z portalu HelloZdrowie